Pečení řízků: Jak je připravit křupavé + nejlepší recepty

Pečení řízků je dovedností, kterou si mnoho lidí oblíbilo po celém světě. Jedná se o jednoduchý, ale zároveň oblíbený pokrm, který si můžete připravit z různých druhů masa a servírovat s různými přílohami. V tomto extrémně dlouhém článku vám přinesu kompletní průvodce pečením řízků, včetně tipů, triků a receptů.

Co jsou to řízky?

Řízky jsou tenké plátky masa, obvykle vepřového, kuřecího nebo hovězího, které jsou obalené v křupavé střapce a smažené dozlatova. Jsou oblíbené pro svou chutnost a jednoduchost přípravy. Existují různé druhy řízků z různých druhů masa, a dokonce i vegetariánské verze z hub nebo plátků tofu.

Tip: Přečtěte si i další návody a nápady!

Jak vybrat maso pro řízky?

Prvním krokem k úspěšným řízkům je správný výběr masa. Zde je několik tipů, které vám pomohou:

Vepřové: Pro klasické vepřové řízky se doporučuje maso z krkovice nebo panenky. Jsou tučnější a chutnější.

Kuřecí: Kuřecí řízky jsou oblíbené pro svou lehkost. Použijte kuřecí prsa a nakrájejte je na tenké plátky.

Hovězí: Hovězí řízky jsou obvykle z plátků roštěnky nebo hovězího masa na minutky. Jsou sytější na chuť.

Vegetariánské: Pro vegetariánské řízky můžete použít houby, tofu nebo dokonce květák. Výběr závisí na vaší preferenci.

Jak připravit maso pro řízky?

Příprava masa je klíčovým krokem. Můžete postupovat následovně:

Umyjte maso: Maso opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem.

Pokud je to nutné, nakrájejte na plátky: Pokud nemáte maso již nakrájené na plátky, použijte k tomu ostrý nůž. Řízky by měly být tenké, obvykle kolem 1/4 palce (6 mm) tlusté.

Poklepejte maso: Abyste získali tenké a rovnoměrné řízky, můžete maso lehce poklepat kladivem na řízky nebo zadní stranou nože.

Jak udělat křupavý obal?

Křupavý obal je klíčovým prvkem dobrých řízků. Existuje několik triků, jak ji dosáhnout:

Třístupňové obalování: Řízky obalte ve třech vrstvách - nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec v strouhance nebo strouhaném tuku. Toto třístupňové obalování zajistí, že obal bude křupavý.

Výběr strouhanky: Použijte kvalitní strouhanku. Můžete si ji udělat sami z čerstvého chleba nebo zakoupit v obchodě. Jemnější strouhanka dává jemnější obal, hrubší strouhanka naopak hrubší.

Smažte ve správné teplotě: Olej by měl být dostatečně rozehřátý před tím, než začnete smažit řízky. Ideální teplota je kolem 350-375°F (175-190°C). Při nižší teplotě budou řízky absorbovat více oleje, což je nechtěný efekt.

Jak správně smažit řízky?

Smažení je dalším kritickým krokem při přípravě řízků. Následujte tyto kroky:

Použijte vhodný olej: Pro smažení řízků je nejlepší použít olej s vysokým bodem kouření, jako je řepkový, arašídový nebo slunečnicový olej.

Smažte řízky v dostatečném množství oleje: Řízky by měly být ponořeny v oleji alespoň z poloviny. To zajistí rovnoměrné smažení.

Nenechte olej příliš ochladnout: Pokud teplota oleje klesne příliš nízko, řízky se stanou mastné a méně křupavé. Ujistěte se, že olej zůstává na správné teplotě.

Smažte řízky na obou stranách: Smažte řízky dozlatova na obou stranách, což obvykle trvá 3-4 minuty na každé straně, v závislosti na tloušťce masa.

Odsuňte na papírový ubrousek: Po smažení řízky položte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.

Různé druhy řízků a recepty

Existuje nepřeberné množství receptů na řízky, které můžete vyzkoušet. Zde jsou některé oblíbené druhy řízků a recepty:

Klasické vepřové řízky

Ingredience:

Vepřové plátky (krkovice nebo panenka)

Sůl a pepř

Hladká mouka

Vajíčko

Strouhanka

Olej na smažení

Postup:

Plátky masa naklepeme na tenkou tloušťku a osolíme a opepříme.

Obalíme je nejprve v mouce, potom v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.

Smažíme v rozehřátém oleji na obou stranách dozlatova.

Kuřecí řízky s citronovou omáčkou

Ingredience:

Kuřecí plátky

Sůl a pepř

Hladká mouka

Vajíčko

Strouhanka

Olej na smažení

Citronová šťáva

Máslo

Kapary

Postup:

Plátky kuřecího masa osolíme a opepříme.

Obalíme je ve stejném třístupňovém obalování jako u vepřových řízků.

Uvaříme omáčku z citronové šťávy, másla a kaparů, kterou podlijeme řízky.

Podáváme s vařenými brambory nebo rýží.

Parmezánové vepřové řízky

Ingredience:

Vepřové plátky

Sůl a pepř

Hladká mouka

Vajíčko

Strouhanka

Olej na smažení

Parmezán

Bazalka

Rajčatová omáčka

Postup:

Plátky vepřového masa osolíme a opepříme.

Obalíme ve třístupňovém obalování, ale strouhanku smícháme s nastrouhaným parmezánem a nasekanou bazalkou.

Smažíme dozlatova.

Podáváme s rajčatovou omáčkou a těstovinami.

Pečení řízků může být zábavným a chutným zážitkem. S trochou cviku se můžete stát mistrem v přípravě křupavých a lahodných řízků. Pamětihodné jsou různé druhy masa a recepty, které můžete vyzkoušet, takže si můžete vychutnat různorodost tohoto oblíbeného pokrmu. Buďte kreativní a experimentujte s různými kořeněními a omáčkami, abyste si přizpůsobili řízky svému osobnímu vkusu. Přejeme vám hodně štěstí a dobrou chuť při vaření řízků!

Publikováno: 03. 10. 2023

Kategorie: cestování

Autor: Adélka Stanovská