Pečení řízků: Jak je připravit křupavé + nejlepší recepty
Pečení řízků je dovedností, kterou si mnoho lidí oblíbilo po celém světě. Jedná se o jednoduchý, ale zároveň oblíbený pokrm, který si můžete připravit z různých druhů masa a servírovat s různými přílohami. V tomto extrémně dlouhém článku vám přinesu kompletní průvodce pečením řízků, včetně tipů, triků a receptů.
Co jsou to řízky?
Řízky jsou tenké plátky masa, obvykle vepřového, kuřecího nebo hovězího, které jsou obalené v křupavé střapce a smažené dozlatova. Jsou oblíbené pro svou chutnost a jednoduchost přípravy. Existují různé druhy řízků z různých druhů masa, a dokonce i vegetariánské verze z hub nebo plátků tofu.
Tip: Přečtěte si i další návody a nápady!
Jak vybrat maso pro řízky?
Prvním krokem k úspěšným řízkům je správný výběr masa. Zde je několik tipů, které vám pomohou:
Vepřové: Pro klasické vepřové řízky se doporučuje maso z krkovice nebo panenky. Jsou tučnější a chutnější.
Kuřecí: Kuřecí řízky jsou oblíbené pro svou lehkost. Použijte kuřecí prsa a nakrájejte je na tenké plátky.
Hovězí: Hovězí řízky jsou obvykle z plátků roštěnky nebo hovězího masa na minutky. Jsou sytější na chuť.
Vegetariánské: Pro vegetariánské řízky můžete použít houby, tofu nebo dokonce květák. Výběr závisí na vaší preferenci.
Jak připravit maso pro řízky?
Příprava masa je klíčovým krokem. Můžete postupovat následovně:
Umyjte maso: Maso opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem.
Pokud je to nutné, nakrájejte na plátky: Pokud nemáte maso již nakrájené na plátky, použijte k tomu ostrý nůž. Řízky by měly být tenké, obvykle kolem 1/4 palce (6 mm) tlusté.
Poklepejte maso: Abyste získali tenké a rovnoměrné řízky, můžete maso lehce poklepat kladivem na řízky nebo zadní stranou nože.
Jak udělat křupavý obal?
Křupavý obal je klíčovým prvkem dobrých řízků. Existuje několik triků, jak ji dosáhnout:
Třístupňové obalování: Řízky obalte ve třech vrstvách - nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec v strouhance nebo strouhaném tuku. Toto třístupňové obalování zajistí, že obal bude křupavý.
Výběr strouhanky: Použijte kvalitní strouhanku. Můžete si ji udělat sami z čerstvého chleba nebo zakoupit v obchodě. Jemnější strouhanka dává jemnější obal, hrubší strouhanka naopak hrubší.
Smažte ve správné teplotě: Olej by měl být dostatečně rozehřátý před tím, než začnete smažit řízky. Ideální teplota je kolem 350-375°F (175-190°C). Při nižší teplotě budou řízky absorbovat více oleje, což je nechtěný efekt.
Jak správně smažit řízky?
Smažení je dalším kritickým krokem při přípravě řízků. Následujte tyto kroky:
Použijte vhodný olej: Pro smažení řízků je nejlepší použít olej s vysokým bodem kouření, jako je řepkový, arašídový nebo slunečnicový olej.
Smažte řízky v dostatečném množství oleje: Řízky by měly být ponořeny v oleji alespoň z poloviny. To zajistí rovnoměrné smažení.
Nenechte olej příliš ochladnout: Pokud teplota oleje klesne příliš nízko, řízky se stanou mastné a méně křupavé. Ujistěte se, že olej zůstává na správné teplotě.
Smažte řízky na obou stranách: Smažte řízky dozlatova na obou stranách, což obvykle trvá 3-4 minuty na každé straně, v závislosti na tloušťce masa.
Odsuňte na papírový ubrousek: Po smažení řízky položte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.
Různé druhy řízků a recepty
Existuje nepřeberné množství receptů na řízky, které můžete vyzkoušet. Zde jsou některé oblíbené druhy řízků a recepty:
Klasické vepřové řízky
Ingredience:
Vepřové plátky (krkovice nebo panenka)
Sůl a pepř
Hladká mouka
Vajíčko
Strouhanka
Olej na smažení
Postup:
Plátky masa naklepeme na tenkou tloušťku a osolíme a opepříme.
Obalíme je nejprve v mouce, potom v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
Smažíme v rozehřátém oleji na obou stranách dozlatova.
Kuřecí řízky s citronovou omáčkou
Ingredience:
Kuřecí plátky
Sůl a pepř
Hladká mouka
Vajíčko
Strouhanka
Olej na smažení
Citronová šťáva
Máslo
Kapary
Postup:
Plátky kuřecího masa osolíme a opepříme.
Obalíme je ve stejném třístupňovém obalování jako u vepřových řízků.
Uvaříme omáčku z citronové šťávy, másla a kaparů, kterou podlijeme řízky.
Podáváme s vařenými brambory nebo rýží.
Parmezánové vepřové řízky
Ingredience:
Vepřové plátky
Sůl a pepř
Hladká mouka
Vajíčko
Strouhanka
Olej na smažení
Parmezán
Bazalka
Rajčatová omáčka
Postup:
Plátky vepřového masa osolíme a opepříme.
Obalíme ve třístupňovém obalování, ale strouhanku smícháme s nastrouhaným parmezánem a nasekanou bazalkou.
Smažíme dozlatova.
Podáváme s rajčatovou omáčkou a těstovinami.
Pečení řízků může být zábavným a chutným zážitkem. S trochou cviku se můžete stát mistrem v přípravě křupavých a lahodných řízků. Pamětihodné jsou různé druhy masa a recepty, které můžete vyzkoušet, takže si můžete vychutnat různorodost tohoto oblíbeného pokrmu. Buďte kreativní a experimentujte s různými kořeněními a omáčkami, abyste si přizpůsobili řízky svému osobnímu vkusu. Přejeme vám hodně štěstí a dobrou chuť při vaření řízků!
Publikováno: 03. 10. 2023
Kategorie: cestování